Update Box III – nog vóór 31 dec 2022 actie nodig
Als je vermogen hebt óf in de afgelopen (vanaf 2017) hebt gehad want er zijn nogal wat ontwikkelingen geweest over de belastingheffing over dit vermogen.
Als je vermogen hebt óf in de afgelopen (vanaf 2017) hebt gehad want er zijn nogal wat ontwikkelingen geweest over de belastingheffing over dit vermogen.
Ook in de MKB-praktijk is het van belang goed te letten op de leningen die worden aangetrokken van de bank en waarvoor alle betrokken vennootschappen (en aandeelhouders) hoofdelijk aansprakelijk zijn.
Het hangt sterk af van de feiten en omstandigheden die worden aangedragen of een verlies al dan niet aftrekbaar is. Recent heeft de Hoge Raad op 10 mei 2019 in een tweetal situaties (ECLI:NL:HR:2019:681 en ECLI:NL:HR:2019:683) beslist waarin de holding aansprakelijk was gesteld voor het krediet dat een dochtermaatschappij was aangegaan.
In het algemeen is het goed voor zijn eigen portemonnee dat de DGA zich afvraagt of hij dat geld wel terug zal kunnen krijgen. Hij zal het niet alleen doen, omdat hij er een goed gevoel over heeft, maar hij zal zeker een succes van het project willen maken. Als ‘pleister op de wond’ krijgt hij mogelijk een fiscaal voordeel als achteraf blijkt dat de lening niet meer terug betaald zal worden.
Directeur-grootaandeelhouder (dga), is jouw salaris hoog genoeg? Voor je uitgaven en ook volgens de regels van het gebruikelijk loon? En hoe zit het met de managementfee die de holding ontvangt? Dit is hét moment om salaris en managementfee te checken en zo fiscale problemen te voorkomen. Als je niet uitkomt met je salaris kan je [...]
Ben jij ondernemer én in loondienst? Dat komt steeds vaker voor. Door alle ophef over de DBA willen sommige opdrachtgevers perse geen opdracht maar een arbeidsovereenkomst. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je dit loon ook als loon in je aangifte inkomstenbelasting moet verantwoorden.
Wegstrepen dga-schuld: veel haken en ogen Ben je directeur-grootaandeelhouder (dga) en heb je een rekening-courant schuld aan je B.V.? Heb je gelezen dat het mogelijk zou zijn van die schuld af te komen door deze simpel weg te strepen? Zonder belasting betalen geld naar privé halen, dat lijkt te mooi om waar te zijn!
Had jij te maken met de VAR? Dan heb je per 1 mei te maken met de wet DBA en ‘goedgekeurde overeenkomsten’. Daar is al veel over geschreven en zzp-ers kregen zelfs een brief van de Belastingdienst, maar toch blijft het vaag. Wat moet jij als opdrachtgever of opdrachtnemer doen? En kan je dat uitstellen?
Wil jij belasting besparen? En minder kosten in je onderneming? Als je al een flink aantal jaren in de B.V. onderneemt, lijkt de B.V. een vaststaand feit. Maar wat heb je eigenlijk aan die B.V.?
Het heeft al zo vaak in de krant gestaan dat je het vanzelf gaat geloven: zzp-ers doen niet aan pensioen. Veel belangrijker is natuurlijk: wat doe jij? Is alleen AOW voor jou voldoende? Of mag het wel ietsje meer zijn? Ga dan banksparen.