Home > Blog > De B.V.: weg ermee!

De B.V.: weg ermee!

Gepubliceerd op

Wil jij belasting besparen? En minder kosten in je onderneming? Als je al een flink aantal jaren in de B.V. onderneemt, lijkt de B.V. een vaststaand feit. Maar wat heb je eigenlijk aan die B.V.?

Waarom wél een B.V.?

Misschien heb jij, net als veel ondernemers, in het verleden voor de B.V. gekozen vanwege de ‘commerciële herwaardering’. Je kon jezelf toen een grote onbelaste uitkering bezorgen door een groot bedrag aan goodwill en stille reserves de B.V. in te brengen. Dat was fijn!

Ook nu kan een B.V. heel nuttig zijn, bijvoorbeeld als een kleine fout van jou tot miljoenenclaims kan leiden. Of als je met de winst bij verkoop van je bedrijf een nieuw bedrijf wilt kopen. Of als je veel winst in de B.V. kunt laten zitten omdat je jezelf maar weinig salaris hoeft uit te keren. Of als je de innovatiebox kunt benutten.

Waarom geen B.V.?

Maar het kan ook zijn dat je alleen maar last hebt van je B.V. Als je winst nu relatief laag is betaal je in de B.V. méér belasting dan in de eenmanszaak. En je bent gebonden aan de regels van het gebruikelijk loon. Zo kan het zijn dat de Belastingdienst vindt dat je méér salaris moet uitbetalen dan de B.V. aan winst maakt: jij betaalt belasting en de B.V. heeft verlies. Hoe los je dat op?

Voordelen van géén B.V.

Als eenmanszaak of vof heb je recht op zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dat scheelt minstens € 3.000 per jaar, maar meestal meer.
Verder heb je niet meer te maken met het gebruikelijk loon en discussies daarover met de belastingdienst.
En je bespaart op je accountantskosten, want als eenmanszaak heb je maar één jaarrekening nodig, en nu, met holding en werkmaatschappij, twee. Ook de andere formaliteiten rond de B.V. zoals deponeren jaarstukken, contracten etc. zijn niet meer nodig!

De B.V., weg ermee: hoe doe je dat?

Soms ben je al klaar als de B.V. haar bezittingen en schulden met een eenvoudig contract overdraagt aan jouzelf. Vervolgens liquideer je de B.V.’s.
Maar als er onroerend goed aanwezig is, een pensioen- of lijfrenteverplichting of onverrekend verlies, dan wordt de route anders. Hierop kom ik in een volgend blog terug.

Reageren?

Twijfel jij of je nog goed zit in de B.V.? Wil je weten of jij kunt besparen?

Bel en stel jouw vraag!