De onderneming moet worden gedreven in een juridische jas, de structuur die je voor de onderneming wilt gebruiken. De keus heeft gevolgen voor de belastingdruk op de inkomsten.

Die keus kan jaarlijks gemaakt worden en tegenwoordig is het verstandig die keus regelmatig te herzien of te maken. Het kan ertoe leiden dat u ervoor kiest om de B.V. te ontbinden en de onderneming als eenmanszaak te gaan uitoefenen. Dan kan het aantrekkelijk zijn verliezen “mee te nemen” naar de eenmanszaak. Dan moet u geruisloos terugkeren.

Als de risico’s van de bedrijfsvoering groot worden, kan de B.V. in beeld komen om aansprakelijkheid te verminderen. Maar is het nu aantrekkelijker om de B.V. geruisloos of ruisend in te gaan?

Het kan ook aantrekkelijk zijn om een B.V. te gebruiken indien de onderneming op termijn overgedragen gaat worden. Zo kan de belastingheffing over goodwill aanzienlijk verlaagd worden door gebruik van een holdingstructuur. Een dergelijke structuur is ook handig omdat een overdracht flexibel vorm kan krijgen. Zo kan het “dure” bedrijfspand in een later stadium overgedragen worden, zonder afrekening.